Bamboe is een aan de grassen verwante plant

Bamboe bestaat uit dicht tegen elkaar aan liggende vezelbundels. Om geregelde afstanden ligt er een knoop in de bast waaruit de bladeren ontspringen. Bamboe is hol vanbinnen en wordt daardoor voor diverse toepassingen gebruikt. Van het maken van jouw “houten accessoires” voor je smartphone tot de benodigde tools in de Japanse theeceremonie: bamboe is extreem veelzijdig!

Als plant kan bamboe enkele centimeters tot wel 35 meter hoog worden.

Bamboe verwijderen

Bamboe verwijderen vrijwel onmogelijk

Bamboe is één van de snelst groeiende planten. Er zijn groeisnelheden van 1 meter per dag gemeten! Dat groeivermogen betreft de plant boven en onder de grond, waardoor het zo moeilijk is om bamboe te verwijderen. Het is niet uitsluitend een kwestie van weghalen van alles wat je boven de grond ziet staan. Om bamboe te verwijderen uit je tuin zul je radicaal te werk moeten gaan.

bamboe verwijderenWerkwijze bij bamboe verwijderen

Als de hele bamboeplant weg moet, dan moeten alle stokken tot de grond toe worden weggesneden. Vervolgens moet er nog gedurende enkele jaren elke scheut, die probeert de kop op te steken, onmiddellijk worden verwijderd. Op den duur zal het wortelsysteem uitgeput raken en vanzelf afsterven. Wat ook geprobeerd kan worden om bamboe te verwijderen is chemische bestrijding.

Verwijder de plant bovengronds als het groeiseizoen is beëindigd. Besmeer de net boven de grond staande restanten met Roundup. Omdat de sapstroom nu naar de wortel gaat, zal het bestrijdingsmiddel de wortels doden. Blijf scheuten verwijderen en herhaal zo nodig behandeling met Roundup. Neem wel de voorzorgsmaatregelen in acht die door de fabrikant worden afgegeven omdat Roundup geen al te beste reputatie heeft op het vlak van gezondheidsnadelen.